Går du og overvejer at anskaffe dig en hund? Så er der formentlig en del spørgsmål, der presser sig på – både i forhold til de ting, som man skal have fat i, og på hvad det egentlig koster at have en hund. Og så er der spørgsmålene om, hvor meget tid og aktivering den enkelte hund kræver.
Det er en stor beslutning at anskaffe sig en hund
At anskaffe sig en hund er en stor beslutning. Hunden bliver en del af familien og knytter sig til sine mennesker. Derfor anskaffer man sig et familiemedlem og ikke blot en ting, som man kan kassere, når den bliver uinteressant. Anskaf dig derfor kun en hund, hvis du er indstillet på at tage dig af den til dens dages ende. Man skal regne med, at en hund lever i 8-14 år. De små racer bliver i gennemsnit ældre end de store racer.
Er du indstillet på at have hunden i hele dens levetid og gør du et godt forarbejde, inden du anskaffer dig hunden, så får du en ven, der vil følge dig i tykt og tyndt og give dig mange gode stunder og smil på læben. Først og fremmest, så skal du have styr på, hvad du skal bruge til din kommende hund.
Her er en liste over det mest basale hundeudstyr:
- Madskål og drikkeskål
- Hundemad
- Halsbånd
- Hundesnor
- Børster til pelspleje og neglesaks
- Aktivitetslegetøj
- Hundekurv
- Eventuelt hundebur eller hundesele
- Eventuelt hundedækken og reflekser
Det giver lidt sig selv, at man skal have en skål til mad og en skål til vand. Her kan man få forskellige typer alt fra en billig plastikskål til tunge stålskåle i stativ, som står bedre fast og kan komme i opvaskemaskinen. Sørg i øvrigt altid for, at hundens vand står i skyggen.
Hundemaden er en af de tungere poster, som også kan være lidt sværere at finde rundt i. Hundemad er en nødvendighed og hundemad er meget mere end bare hundemad. Man kan få hundemad som dåsemad eller som tørkost. Dåsemaden er helt sikkert mere indbydende for hunden, men det er heller ikke lige så sundt som tørkost. Samtidig sliber tørkosten bedre på hundens tænder, så den er mindre disponeret for at få tandsten og en ildelugtende ånde.
Det er vigtigt, at man købe noget foder, der passer til den enkelte hund. Når man vælger foder, så kan priserne svinge fra 100 kr. til 600 kr. alt efter hvilket mærke og hvilken type man vælger. Har man en hund med allergi eller en sart mave, så kræver det særligt foder, hvor prisen også er derefter. Man skal derfor være forberedt på, at dette kan blive en dyr post.
Halsbåndet
Halsbåndet er en nødvendighed, da det er vigtigt, at man kan se dine ejeroplysninger, hvis hunden skulle risikere at smutte fra dig på tur, ligesom det mange steder er et krav, at man har hunden i snor. Derudover, så skal du også bruge halsbånd og hundesnor, når du træner med din hund.
Alle hunde kræver pelspleje i en eller anden form. De langhårede kræver selvfølgelig oftere børstning end de korthårede – ofte hver 2.- hver 3. dag. Alle hunde vil dog fælde i et større eller mindre omfang, særligt når de skifter fra vinterpels til sommerpels og omvendt. Derudover skal de fleste hunderacer have klippet håret mellem trædepuderne, så de ikke går på det og det derfor niver. Neglene skal ligeledes holdes nede. Dette kan du selv gøre med anvisning fra dyrlægen, hvis din hund er nogenlunde samarbejdsvillig. Ellers skal dyrlægen gøre det.
Godt og stimulerende legetøj
Aktivitetslegetøj er med til at stimulere hunden. Det er særligt godt at have, når hunden er alene hjemme, så den ikke keder sig men har noget at få tiden til at gå med. Samtidig stimulerer det hundens hjerne. Det kan eksempelvis være en bold, hvor hunden skal finde ud af at få hundekiks ud af nogle huller.
Andet hundelegetøj såsom bolde, bamser, tove og lignende er rigtig gode til udendørs leg, hvor du og hunden kan hygge jer sammen. Samtidig får hunden brændt noget krudt af. Vær opmærksom på, at nogle hunderacer kræver meget mere aktivering end andre.
Det er en god idé at have en base til sin hund, så den kan trække sig tilbage. Det kan være en hundekurv, et tæppe eller et åbent hundebur. Det gælder blot om, at hunden kan sove godt og få lidt fred og ro, hvis den har brug for det.
Andet vigtigt udstyr
Skal du have hunden med ud og køre, så sørg for at anskaffe dig et transportbur til hunde eller en hundesele, så hunden kan være forsvarligt fastspændt i bilen. Det kan hurtigt skabe en meget farlig situation, hvis du kører galt og der kommer en hund flyvende fra bagsædet. Det kan i værste tilfælde have dødelig udgang for både mennesker og hund. Husk derfor trafiksikkerhed.
Vælger du en hund med tynd pels, så kan den have brug for dækken på de koldere dage. Man kan få regndækkener, softshelldækkener og vinterdækkener til hunde. Sørg for at hunden ikke sveder under, da den så hurtigt bliver underafkølet. Det kan også være en god idé med reflekser til hunden på de mørke vinteraftener.
Nu tænker du nok, at det var en ordentlig bunke hundeudstyr. Dette i sig selv er dog mere eller mindre en engangsudgift, hvorimod driften af hunden er det, der løber op på sigt. Du kan måske skaffe alt udstyr til hunden for 3-5.000 kr. Det kommer selvfølgelig an på om du skal have transportbur, om du køber på tilbud osv.
Selve driften af hunden indebærer:
- Hundefoder
- Vaccination
- Ormekur
- Uforudsete udgifter
- Legetøj
- Pelspleje
Som tidligere nævnt, så svinger udgiften på hundefoder meget. Her kan du ende med at skulle give alt fra 200 kr. om måneden til flere tusinde alt efter din hunds behov. Hunden bør derudover vaccineres årligt og have ormekur, ligesom der bør lægges et beløb til side hver måned til dyrlægeregninger. Ligesom børn, så vil hunden også gerne have nyt og spændende legetøj ind imellem, og børsterne vil også blive slidt med tiden.
Lån penge til at anskaffe dig udstyr og hund, så længe du har råd til driften af hunden
Det er vigtigt, at du har luft nok i budgettet til driften af hunden. Har du ikke helt nok til at anskaffe dig udstyret fra start af, så kan det være en mulighed at tage et lån. Hvis den rette hund er der her og nu, så er det forståeligt, at du gerne vil slå til med det samme. Vær dog sikker på, at du har råd til både at betale lånet tilbage og finansiere driften af hunden bagefter.